Jelenlegi hely

Mindenki többet várt a CSOK-tól, de…

Míg áprilisban az építkezés és felújítás előtt álló lakosság 43 százaléka tervezte, hogy igénybe veszi az új családi kedvezményt, a CSOK-ot, addig a valóban építkezőknek csak a 21 százaléka tette meg. Sokan hamisan tápláltak reményeket – derül ki a budaörsi központú Mapei Kft. friss felméréséből.

2016. szeptember 22., csütörtök

A Mapei Kft. az építőipari segédanyaggyártás és forgalmazás egyik legjelentősebb piaci szereplője Magyarországon.Belföldi forgalma 2015-ben 9,35 milliárd forint volt. A cég kiemelt és folyamatos szerepet vállal a szakemberképzésben: 2010-ben ezt Gazdasági Miniszteri Kitüntetéssel ismerték el. 2015-ben 5400 főt képeztek, főként kivitelezőket, kereskedőket és tervezőket. A vállalat 2006-ban, majd 2015-ben elnyerte a Legjobb Munkahely címet.

Jóval kevesebben vették igénybe a CSOK-ot, mint mennyien tervezték. A Mapei Kft. 2016. áprilisban 2000 fő építtetőt és felújítót kérdezett meg egy online felmérés keretében, hogy hányan tervezik a CSOK igénybevételét, majd augusztusban megismételték a felmérést.

Áprilisban a válaszadók 43 százaléka nyilatkozott úgy, hogy igénybe veszi a CSOK-ot. Az augusztus végén megismételt felmérés során mindössze a válaszadók 21 százaléka válaszolta azt, hogy valóban igénybe is vette. A „hoppon” maradók 80 százaléka nem volt rá jogosult.

 

Hamis remények

Az első kiábrándulás után mára óvatosabban terveznek az emberek, mindössze 25 százalék tervezi a CSOK igénybe vételét. A megkérdezettek 50 százaléka biztosan tudja, hogy nem veszi igénybe a támogatást, 25 százalék még bizonytalan.

„Az eredményekből arra lehet következtetni, hogy sokan tápláltak hamis reményeket. Még azelőtt terveznek a támogatással, mielőtt tájékozódnának a részletekről. A tapasztalatunk szerint hasonlóan optimista a lakosság a költségek és az építkezés idejével. Mindkettőt hajlamosak jelentősen alulbecsülni” – mondta Markovich Béla a budaörsi központú Mapei Kft. ügyvezetője.

 

CSOK ennyi?

A Mapei Kft. megkérdezett több mint 250 burkoló szakembert és burkolat kereskedőt is a CSOK-ról. A szakemberek 72 százaléka jobbra számított. Pedig 47 százalékuknak volt CSOK-os megrendelése és a válaszadók 60 százalékának több a megrendelése az előző évhez képest. A megkérdezettek 33 százalékának változatlan volt, míg 7 százaléknak csökkent a forgalma.

A megkérdezett kereskedők 26 százaléka érzékelte a CSOK hatását. 22 százalékuk volt vele elégedett, 69 százalék számított jobbra. Pedig eddig a kereskedőknek is jobb éve volt mint egy évvel ezelőtt: 70 százalékuk nyilatkozott úgy, hogy növekedett a forgalma.

„Lesz ez még jobb is. Az utolsó negyedévben a CSOK élénkülésére lehet számítani. A jövőre nézve az is bizakodásra ad okot, hogy a kormány új bejelentése szerint bővíti a jogosultak körét” – mondta Markovich Béla.